Kuchnia

Ciasta i inne

Potrawy Półgodzinne: Risotto z pieczarkami w smietanie

składniki na 3-4 porcje

1 filiżanka ryżu arborio
30 dkg małych pieczarek
1 średnia cebula
1-2 ząbki czosnku
wrząca woda lub wywar warzywny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
2 łyżki oliwy
1 filiżanka śmietany kremówki (30% lub serka mascarpone)


pieczarki bardzo dokładnie myjemy, kroimy na cienkie plasterki. smażymy na łyżce oliwy do lekkiego zrumienienia. cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy chwilę na łyżce oliwy cały czas mieszając. jak stanie się szklista dodajemy filiżankę ryżu i znowu cały czas mieszamy aż ryż zacznie robić się przeźroczysty (2-4 minuty). małymi porcjami dodajemy gorącą wodę lub warzywny wywar, cały czas mieszamy. po 3-4 minutach dodajemy pieczarki i znowu dolewamy płyn porcjami, nie zapominając o mieszaniu. każda następna porcja płynu po wchłonięciu poprzedniej i mieszamy by nie przywarło. jak ryż satnie się miękkawy dodajemy pieprz. gałkę muszkatołowa i posoloną śmietanę. mieszamy i dusimy na wolnym ogniu mieszając ok. 5 minut do częściowego odparowania płynu. w razie potrzeby dosalamy. risotto powinno być w wyraźnym sosie śmietanowym, stygnąc zacznie gęstnieć. możemy jeszcze dodać tartego parmezanu ale nie koniecznie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation