Kuchnia

Jedzenie

Tęczowy tort | Sprawdzona Kuchnia
Tęczowy tort

Składniki potrzebne do przyrządzenia sześciu kolorowych biszkoptów tęczowego tortu:

226 g masła – około 1 kostka masła
220 g cukru – niecała szklanka cukru
5 białek – można dodać również żółtka, co prawda nie ma ich w standardowym przepisie na kolorowy tort, ale ciasto powinno się udać
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
375 g mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
355 g mleka – około półtorej szklanki mleka

Najpierw miksujemy masło na gładką masę. Masło łatwiej się nam zmiksuje, kiedy będzie w temperaturze pokojowej, a nie prosto z lodówki. Następnie do masła dodajemy cukier i cały czas ucieramy (miksujemy), aż grudki cukru się rozpuszczą. Potem dodajemy ekstrakt waniliowy i kolejno wbijamy po jednym białku, nie przerywając przy tym miksowania.
W kolejnym kroku do powstałej już masy dodajemy mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko jeszcze raz miksujemy na gładką masę. Teraz część najważniejsza: DZIELIMY CIASTO NA SZEŚĆ RÓWNYCH PORCJI. Wkładamy każdą porcję do osobnego naczynia i do każdego naczynia z ciastem dodajemy inny barwnik. Każdy barwnik trzeba dokładnie wymieszać z ciastem, aby uzyskać jednolity kolor. Wspaniale! Połowa roboty już za nami. Kolorowy tęczowy tort zaczyna w końcu nabierać rumieńców.

Teraz najbardziej czasochłonna część przepisu. Każdą część ciasta wkładamy do osobnych foremek. Będziemy potrzebować sześciu foremek aluminiowych o średnicy 21 cm. Ciasto rozkładamy do foremek i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 min w temperaturze 180 – 190 stopni.
Barwniki potrzebne do przyrządzenia tęczowego tortu:

Kupmy barwniki w żelu firmy Sugarflair lub Wiltona . Można kupić je w sklepach internetowych i na Allegro. Oczywiście, mogą być również barwniki innej firmy. Pamiętajmy jednak, aby kupić te w żelu.

Barwniki:
czerwony – 1 – 1,5 ml barwnika
pomarańczowy – 1 – 1,5 ml barwnika
żółty – 1 – 1,5 ml barwnika
zielony – 1 – 1,5 ml barwnika
niebieski – 1 – 1,5 ml barwnika
fioletowy – 1 – 1,5 ml barwnika

Jak wymieszać ze sobą barwniki na tęczowy tort?
czerwony – kup
żółty – kup
niebieski – kup
pomarańczowy – wymieszaj żółty i czerwony
fioletowy – wymieszaj czerwony i niebieski
zielony – wymieszaj niebieski i żółty

Należy pamiętać, aby nie przesadzić z dodawaniem barwnika do ciasta. Kolor barwnika w surowym cieście jest zawsze jaśniejszy. Dopiero, kiedy biszkopt będzie dobrze upieczony, jego kolor zmieni się na ciemniejszy. Dlatego nie przejmujcie się, jeśli po dodaniu do ciasta barwników, nie zabarwi się ono od razu tak, jak na zdjęciu. Dodatkowo warto wspomnieć, że barwniki w żelu są bardzo wydajne i potrzeba naprawdę niewiele, aby tęczowy tort nabrał żywych, soczyście tęczowych kolorów.
Składniki na śmietankowy krem do tęczowego tortu:

1 litr śmietany kremówki (36%)
250 serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru lub zwykłego

Ubijanie śmietany to najprostsza z czynności w tym przepisie tzw. kaszka z mlekiem lub bułka z masłem:). Wlewamy schłodzoną śmietankę do wysokiego naczynia i ubijamy powoli mikserem na najmniejszych obrotach, podziwiając przy tym, jak biała śmietanowa masa puchnie w oczach pod wpływem wtłaczanych do niej pęcherzyków powietrza. Po koniec ubijania dodajemy cukier. Pamiętajmy, aby nie ubijać śmietany w nieskończoność, gdyż w pewnym momencie możemy otrzymać tzw. masło (śmietana z grudkami) i śmietana nam się rozwarstwi. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone. I gotowe! Wystarczy wymieszać, aby powstał pyszny, śnieżnobiały krem śmietankowy, idealnie komponujący się z kolorowymi warstwami naszego tęczowego tortu.
eraz już tylko pozostała najprzyjemniejsza część przepisu, czyli przekładanie kolejnych warstw (blat ciasta) kremem. I tu uwaga, aby nie pomylić kolorów! Na paterze (od dołu ) kładziemy fioletowy blat i smarujemy puszystym kremem. Na to kładziemy niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i na końcu czerwony. Na końcu boki i wierzch tortu smarujemy resztą kremu śmietankowego. Tort należy schłodzić w lodówce przez około 3 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation