Uroda

MOTYWACJA - jedzonko, zdrowie, ćwiczenia

mrożenie wrzyw
Jakie warzywa wymagają blanszowania przed mrożeniem?
Blanszować powinniśmy kalafior, który po zblanszowaniu można jeszcze skropić sokiem z cytryny, brokuły, fasolkę szparagową, groszek zielony, bób, brukselkę (drobne warzywa, takie jak bób czy groszek blanszujemy minutę). Blanszujemy też kapustę włoską, białą i czerwoną (tę ostatnią blanszujemy w wodzie z dodatkiem octu). Nie trzeba blanszować marchewki, pietruszki, cebuli, pora, cukinii, dyni – tę ostatnią można wcześniej upiec, zmiksować i dopiero wtedy zamrozić. Buraki zazwyczaj piekę w skórce, obieram, ścieram na tarce, porcjuję i zamrażam w osobnych woreczkach, ale to już zupełnie inna historia.
Jak mrozić warzywa?
Oczyszczone, umyte i, jeśli jest taka potrzeba, pokrojone i zblanszowane warzywa, układam luzem na tacce, po zamrożeniu przekładam do opisanych woreczków strunowych (data mrożenia). Gdybym włożyła do woreczków warzywa jeszcze nie pomrożone, mogłyby się posklejać. Dobrze jest usunąć z woreczków powietrze, ale jeśli nie mamy woreczków do mrożenia, możemy przełożyć warzywa do plastikowego opakowania, na przykład po lodach. Zamrożone warzywa możemy przechowywać w lodówce około pół roku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation