Kuchnia

Ciasta, torty

JEZYNIANKI WANILIOWE.

Przepis pochodzi z blogu Liski White Plate. Podmieniłam jagody na jeżyny.

Zaczyn:

20 g drożdży
1/2 szklanki* mleka
1/2 szkl mąki
1/4 łyżeczki cukru


Ciasto:

120 g masła o temp pokojowej
3/4 szkl cukru
3 żółtka
1/2 szkl mleka
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią lub olejek waniliowy
1/4 łyżeczki soli
skórka z cytryny (2 łyżki)
3,5 szkl mąki [u mnie 4]



Moje nadzienie:
jeżyny (ok. 400 g)
cukier (ok. 3/4 szklanki)
cukier waniliowy
łyżka bułki tartej

Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Po 3 min. dodać mąkę i cukier i dokładnie wymieszać. Owinąć plastikową folią i zostawić na 30 minut.

W dużej misce ubić masło, dodać stopniowo cukier, następnie zaczyn.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać: żółtka, mleko, wanilię, skórkę, sól i mąkę.
Kiedy ciasto będzie gładkie, wyjąć, uformować kulę i owinąć w plastikową folię wysmarowaną masłem. Zostawić, żeby wyrosło, ok. 40-60 minut.

Następnie podzielić ciasto na 15 części, z każdej z nich zrobić placuszek, wypełnić jeżynami wymieszanymi z cukrem, cukrem waniliowym i bułką tartą [jeżyny nie będą mocno oblepione tą mieszanką, warto więc dosypać do środka bułki jej dodatkową łyżeczkę]. Uformować bułeczkę, posmarować jajkiem i posypać z wierzchu cukrem [lub posypać je cukrem pudrem po upieczeniu).

Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C. Wstawić jeżynianki i piec ok. 30 minut, lub do czasu zarumienienia.

*szklanki o pojemności 200 ml
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation