Design

Design

Tarta z kremem kokosowym

125 g schłodzonego masła
90 g cukru (0,4 szklanki)
250 g mąki (1,5 szklanki)
jajko
szczypta soli

Masło siekamy z cukrem, solą i mąką a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i układamy w foremce do tarty. Pieczemy około 15-20 min na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.





krem:



200 ml mleka

200 ml mleka kokosowego

2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki maki pszennej
1 cukier waniliowy
0,5 szklanki cukru
200 g kostka masła
200 g wiórek kokosowych
3 łyżki malibu (chlusnęłam na oko ale na pewno było więcej)


Obydwie mąki mieszamy ze szklanką mleka. Resztę mleka gotujemy, dodając oby dwa cukry. Do gotującego się mleka dodajemy mleko z mąką i gotujemy budyń; studzimy. Następnie rozcieramy dobrze masło i nadal ucierając dodajemy po łyżce budyniu oraz malibu, dokładnie miksujemy, na końcu dodajemy wiórki, i mieszamy łyżką. Masę wykładamy na tartę i posypujemy wierzch wiórkami kokosowymi...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation