Kuchnia

Mniama

Tort Szwarcwaldzki (czarny las), najlepszy - przepis - I Love Bake

TORT SZWARCWALDZKI/ CZARNY LAS – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
SKŁADNIKI NA WIŚNIOWĄ FRUŻELINĘ:

500 g wiśni świeżych lub mrożonych
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
1/4 łyżeczki ekstraktu lub esencji migdałowej
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:

600 ml śmietanki kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
1/4 szklanki gorącej wody
2 łyżeczki żelatyny
szczypta soli
SKŁADNIKI NA PONCZ:

1/4 szklanki soku z wiśni (zostanie z frużeliny)
ok. 50 ml alkoholu (wódki, wiśniówki)
DODATKOWO:

100 g gorzkiej czekolady
Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy na średnich obrotach, aż masa stanie się dosyć gęsta. Dodajemy po jednym żółtku, aż do wykorzystania wszystkich pięciu, miksujemy cały czas. Na koniec stopniowo dodajemy suche składniki, mieszamy delikatnie dużą łyżką, aby jak najmniej opadła piana. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Pieczemy w temp. 170 C przez 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu biszkopt rzucamy na podłogę (można położyć ręcznik) z wysokości 40 cm. Następnie zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wyrównujemy górę i przekrawamy biszkopt na trzy części.
Wiśnie świeże lub mrożone przekładamy do garnuszka o grubym dnie. Wlewamy wodę, wsypujemy cukier oraz szczyptę soli. Podgrzewamy, aż do zagotowania. Następnie dodajemy sok z cytryny, ekstrakt migdałowy. Składniki mieszamy i odlewamy 1/4 szklanki soku, który posłuży do stworzenia ponczu. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i wlewamy go gorących wiśni. Mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Sok z wiśni mieszamy z alkoholem lub używamy po prosu wiśniówki.
Żelatynę mieszamy z gorącą wodą i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier puder i niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę, cały czas miksujemy. Bitą śmietanę można włożyć na 30 min do lodówki, aby bardziej stężała.
Jeden blat biszkoptu układamy na paterze lub dużym talerzu. Nasączamy delikatnie ponczem wykładamy 1/3 ubitej śmietany. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy i przekładamy wiśnie (1-2 łyżki zostawiamy do dekoracji na wierzch). Przykrywamy trzecim blatem, nasączamy i wykładamy pozostałą część bitej śmietany. Niewielką ilość zostawiamy na wierzch do dekoracji.
Gorzką czekoladę ścieramy na tarce lub cienko kroimy nożem. Oprószamy boki ciasta. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną (u mnie za pomocą rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki). W środek nakładamy pozostałą część wiśni. Wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation