Kuchnia

jedzenie

Sernikobrownie z malinami | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

BROWNIE
200 g masła
200 g gorzkiej czekolady
2/3 szklanki drobnego cukru
3 jajka
50 g mielonych migdałów
85 g mąki
szczypta soli

SERNIK
500 g zmielonego twarogu sernikowego
200 g masy marcepanowej (lub 150 g drobno mielonych migdałów bez skórek razem z 1/4 szklanki cukru pudru)
250 g ricotty
1/2 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy (ok. 35-60 g)
1 jajko

ORAZ
300 g malin

PRZYGOTOWANIE

BROWNIE
Piekarnik nagrzać do 160 st. C (góra i dół bez termoobiegu). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do niedużego garnka i na małym ogniu roztopić ciągle mieszając. Odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszając roztopić do uzyskania jednolitej masy.
W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem, nie ubijać. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę. Dodać mielone migdały, mąkę oraz sól i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 23 minuty. Ciasto powinno być ścięte, sprężyste. Piekarnik ustawić na 180 stopni C.

SERNIK
Do melaksera włożyć pokruszony twaróg, pokrojoną na kawałki masę marcepanową oraz ricottę. Miksować do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Jeśli używamy zmielonego już twarogu i zmielonych migdałów, mieszany je po prostu w misce z dodatkiem ricotty.
Do sera z migdałami dodać cukier oraz budyń (proszek) i krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać jajko i znów zmiksować. Wyłożyć na upieczony spód. Na wierzchu ułożyć maliny.
Tortownicę z ciastem wstawić do drugiej, większej tortownicy (aby nie wysuszać niepotrzebnie boków ciasta czekoladowego) i wstawić całość do piekarnika. Piec przez ok. 25 - 30 minut w 180 st. C do ścięcia się masy. Wyjąć, przestudzić i podawać.

WSKAZÓWKI

Masa marcepanowa jest łatwo dostępna w supermarketach.
Sernik przed pieczeniem można posypać po wierzchu płatkami migdałów.
Do ciasta można dodać ekstrakt migdałowy dla pogłębienia migdałowego posmaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation