Kuchnia

ciasta

Najlepsze kruche ciasto z brzoskwiniami i pianką

składniki (na tortownicę 23 cm):

na ciasto:

- 2 szklanki mąki
- 3/4 kostki zimnego masła (200 g)
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru

na piankę:

- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- dwa budynie w proszku bez cukru
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
- kilka kropli esencji waniliowej lub łyżka cukru waniliowego

owoce :
tu - puszka brzoskwiń w zalewie

cukier puder do posypania

Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z resztą składników. Gdyby nie chciały się połączyć - dodać łyżkę lub dwie zimnej wody. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.

Piekarnik ustawić na 190 st. Tortownicę należy wysmarować masłem i posypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Większą porcję ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach wprost do tortownicy. Docisnąć lekko ręką, uformować dość wysoki brzeg , mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Ciasto powinno się dość łatwo przyklejać. Wstawić formę do piekarnika i piec ciasto ok. 15 - 20 minut, do zezłocenia. Wyjąć i ostudzić.

Kiedy ciasto będzie chłodne, białka ubić na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier i po łyżce budyniowego proszku. Nie przestając ubijać, wlać cienką strużką olej i esencję waniliową.

Brzoskwinie pokroić w cienkie plastry, połowę ułożyć na podpieczonym spodzie. Przykryć pianką, wyłożyć resztę owoców. Zetrzeć na wierzch pozostałą część ciasta z zamrażarki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. przez 30 - 40 minut. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation