Kuchnia

zupy

: ZUPA OGONOWA

Składniki:
2 ogony wieprzowe
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
biała część pora
1 cebula
kilka suszonych grzybów
3-4 ziemniaki
puszka pomidorów w sosie własnym
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszki
szczypta ostrej papryki
majeranek
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie

Wykonanie:



Grzyby namaczamy.
Ogony wieprzowe dokładnie myjemy, wkładamy do zimnej lekko osolonej wody i zagotowujemy. Następnie dodajemy do nich obrane warzywa , liście laurowe, ziele angielskie, grzyby, solimy i gotujemy wszystko do miękkości (ok 40 minut).
Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy majeranek i obie papryki, smażymy mieszając, aby papryka nie przypaliła się. Po chwili dodajemy pomidory w sosie własnym (ja wcześniej je zblendowałam) i smażymy całość chwilę.
Ugotowane na miękko warzywa i mięso wyciągamy z wywaru, a do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz wlewamy zawartość naszej patelni.
Warzywa kroimy w drobną kostkę, a ogony obieramy z mięsa i dodajemy ponownie do zupy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation