Kuchnia

warzywa w roli głównej

Surówka z kapusty w stylu chińskim
Składniki:

1/2 główki białej kapusty,
1 większa marchewka,
1 duża cebula,
ZALEWA:
1/4 szklanki octu,
1/4 szklanki oleju,
1/4 szklanki cukru,
1/2 łyżki soli

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i drobno kroimy. Kapustę płuczemy, osuszamy i drobno szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Warzywa przekładamy do dużej miski. Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą, wstawiamy na gaz i mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy warzywa. Dokładnie całość mieszamy. Surówkę odstawiamy na noc do przegryzienia, wówczas kapusta zmięknie. Podać udekorowaną natką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation