Kuchnia

nalewki i inne przetwory

Kosztelanka nalerwka
Kosztelanka to nazwa jaką nadałam nalewce na owocach koszteli.
Jabłka z tej odmiany są już coraz rzadziej spotykane a szkoda bo są naprawdę pyszne.
Nalewka na jabłkach jest łatwa w przygotowaniu ale wymaga wielokrotnej filtracji.
Dodatkowym atutem jest to, że można ją przygotować praktycznie przez cały rok.


Składniki:
2 kg dojrzałych słodkich koszteli( lub innej odmiany)
sok i skórka z jednej cytryny
2-3 zmiażdżone goździki
1 cm kory cynamonu
1 1/2 l spirytusu
1 l wody
1 kg cukru

Jabłka zetrzeć na tarce (duże oczka), skropić sokiem z cytryny i dobrze wymieszać.
Zostawić na noc w ciepłym miejscu.
Następnie dodać przyprawy i przełożyć do słoja.
Zalać 1/2 l spirytusu i 1 szklanką wody, zamknąć i odstawić na 10 dni w chłodne miejsce.
Po tym czasie przecedzić.
Miazgę zalać szklanką gorącej wody, odstawić na noc i przecedzić.
Cukier rozpuścić w 2 szklankach wody, podgrzewając w rondelku. Ostudzić.
Do wystudzonego , zimnego syropu dodać resztę spirytusu i dobrze wymieszać z jabłkowym nalewem.
Szczelnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie.
Po tym czasie przystąpić do wielokrotnego filtrowania aż do uzyskania klarownej nalewki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation