Kuchnia

Desserts

Łatwe wilgotne ciasto jogurtowe – White Plate
Łatwe wilgotne ciasto jogurtowe
Składniki

270 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
skórka starta z 1 cytryny
200 g cukru
1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
szczypta soli
2 jajka
80 g stopionego i ostudzonego masła
200 g naturalnego jogurtu
cukier puder do posypania
Przepis

Okrągłą formę z kominkiem (średnica 26-28 cm) posmarować masłem i posypać tartą bułką.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Do miski wbić jajka, dodać cukier, wanilię i skórkę cytrynową i utrzeć na puszystą masę (ok. 5-6 min.).
Następnie dodać masło i stopniowo dodawać na przemian jogurt i mąkę. Nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia się składników.
Przelać do formy, wstawić do piekarnika i piec 40 min.
Po upieczeniu zostawić ciasto w uchylonym piekarniku na 15 min.
Następnie wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation