Kuchnia

bez pieczenia5

Ciasto toffi bez pieczenia

Składniki:
- 1,5 paczki krakersów
- 3 paczki herbatników (np. Petitki, lub tańsze Petit Beurre)

Masa budyniowa:
- 1 litr mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 1 masło
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Masa toffi:
- 1 puszka gotowego kremu toffi (gotowane mleko kondensowane)
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 2 opakowania śmietanfixu

Bita śmietana:
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 2 opakowania śmietanfixu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub opakowanie wanilinowego
- 2 łyżki cukru pudru
- pół tabliczki gorzkiej czekolady


Krem budyniowy: zagotować 3 szklanki mleka, cukier i masło. Do gotującej się masy dodać dokładnie wymieszane mikserem - 1 szklankę mleka, mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Mieszając gotować wszystko na małym ogniu przez chwilę, aż powstanie masa budyniowa. Lekko przestudzić.

Masa toffi: ubić śmietankę, stopniowo dodawać zimną masę toffi z puszki, ubijając nadal. Dodać śmietanfix.

Bita śmietana: ubić śmietanką, dodać cukier puder i waniliowy, nadal ubijać. Dodać śmietanfix.

Na blaszce 20 x 35 cm układamy kolejno:
- herbatniki
- masa budyniowa
- krakersy
- masa toffi (masa ta może być wylana dopiero po wystygnięciu całkowitym masy poprzedniej!
- krakersy
- masa z bitej śmietany
- starta czekolada

Wkładamy do lodówki. Zdatne do spożycia po ok 24 godzinach ;) - wtedy warstwy ładnie się zespolą i będzie można z łatwością kroić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation