Kuchnia

Fit i wege

Pancakes dyniowe - Blog AgataBerry.pl

Jak zrobić puree z dyni?

Mus z dyni zrobiłam w bardzo prosty sposób. Umytą dynię (bez obierania skórki), pokroiłam na cztery części, usunęłam pestki i piekłam w 180 stopniach w piekarniku. Kiedy dynia była miękka (po około 20 min.), wyjęłam ją, przestudziłam, obrałam ze skórki i zblendowałam na mus. Tak przygotowane puree przechowuję w szklanym słoiku w lodówce.

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia to warzywo znane z zawartości dużej ilości beta-karotenu, silnego przeciwutleniacza, który jest w organizmie przekształcany w witaminę A. Beta-karoten nadaje warzywom i owocom ich pomarańczową barwę. Spożywanie żywności bogatej w beta-karoten opóźnia starzenie się komórek ciała. Jedzenie dyni doskonale wpływa też na serce. Dzięki zawartości błonnika, potasu i witaminy C dynia zwiększa też naszą odporność.

20160831_120658

Składniki na 2-3 porcje:

1 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki ksylitolu/syroplu klonowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 szklanka mleka – u mnie ryżowe
6 łyżek domowego puree z dyni
2 łyżki roztopionego masła klarowanego lub oleju kokosowego
1 jajko

Sposób przygotowania:

Do miski dodaj mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia, cynamon i sól, całość wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz mleko, dynię, stopione masło/olej i jajko. Następnie wmieszaj składniki mokre do miski ze składnikami suchymi. Masa na placuszki będzie dosyć gęsta. Smaż pancakes przez 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj posypane cynamonem i polane syropem klonowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation