Kuchnia

mniam!

Udka pieczone z warzywami

Składniki:
1 średnia żółta cebula
1 średnia czerwona cebula
300 g obranych ziemniaków
6 ząbków czosnku, w łupinkach
1 mała cukinia
1/2 zielonej papryki
1/2 czerwonej papryki
100 g chorizo lub innej paprykowej kiełbasy
2 nogi z kurczaka (lub udka)
olej ryżowy
sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz, słodka papryka, majeranek, suszony czosnek niedźwiedzi - do smaku



udka pieczone



Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
Cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w ósemki, papryki pokroić w paski, cukinię i chorizo w 10 mm plasterki. Na blaszce ułożyć wszystkie składniki oprócz chorizo i kurczaka, skropić olejem, doprawić pieprzem i wymieszać. Kurczaka oprószyć solą, pieprzem, natrzeć olejem i ułożyć na warzywach skórą do dołu - piec wszystko 20 minut.
Po tym czasie wyciągnąć blaszkę z pieca, odłożyć na bok nogi. Warzywa oprószyć solą, papryką, czosnkiem niedźwiedzim, majerankiem, dodać plastry chorizo i dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć z powrotem udka tym razem skórą do góry. Piec kolejne 20-25 minut.
Smacznego :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation