Gadżety

FOOD

Sobota: owsianka kokosowa zapieczona z owocami
Sobotnie śniadanie powinno być wyjątkowe. W końcu to chwila, która zapowiada wolne dwa dni – niech będzie długa, pyszna, ciepła i... owsiana.

Składniki:
szklanka płatków owsianych
pół szklanki otrębów owsianych
1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki startego imbiru
1/4 szklanki rodzynek/suszonej żurawiny
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
jajko
2 łyżki cukru trzcinowego
1 szklanka mrożonych owoców (truskawki/ jagody/ maliny)
2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 C. Kokilki do pieczenia wysmaruj masłem. Wymieszaj ze sobą płatki owsiane, otręby, wiórki kokosowe, sól, gałkę muszkatołową, cynamon i imbir. Następnie wymieszaj ze sobą mleko kokosowe, jajko, olej i cukier. Połącz wszystkie składniki. Na dno kokilek wsyp rodzynki/żurawinę. Wyłóż połowę przygotowanej masy owsianej. Następnie wsyp połowę mrożonych owoców i jako ostatnią warstwę wyłóż resztę masy owsianej oraz owoców. Piecz przez ok 15 - 20 minut. Owsianka będzie najlepsza z jogurtem naturalnym.
Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation