Kuchnia

mniam!

Kurczak teriyaki | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

3 PORCJE
KURCZAK TERIYAKI
ok. 450 g filetów z kurczaka
1 łyżka oleju roślinnego
5 łyżek sosu sojowego (jasnego)
2 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki
2 łyżki syropu klonowego lub miodu lub cukru trzcinowego
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki startego imbiru
RYŻ SMAŻONY Z WARZYWAMI
100 g brązowego ryżu (1 torebka)
1/2 cebuli
1 łyżeczka oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
1/2 czerwonej papryki
1/2 szklanki zielonego groszku
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
ORAZ
2 łyżki uprażonego sezamu
szczypiorek
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Filety oczyścić z błonek i kostek. Ugotować brązowy ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle ok. 30 - 35 minut, ale warto sprawdzić). Odcedzić.
Na patelnię wlać składniki sosu teriyaki: olej, sos sojowy, ocet ryżowy lub sok z limonki, syrop klonowy (lub miód lub cukier trzcinowy). Dodać starty czosnek i imbir, zagotować.
Włożyć filety z kurczaka i przykryć patelnię. Dusić przez ok. 5 minut na umiarkowanym ogniu, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć gotowanie pod przykryciem przez 5 minut. Zdjąć pokrywę i gotować przez 5 minut, w międzyczasie 1 - 2 razy przewracając mięso.
Posypać uprażonym sezamem i szczypiorkiem.
Ryż smażony z warzywami: na patelnię wlać oliwę, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Pod koniec dodać starty czosnek i imbir. Dodać groszek i mieszając smażyć przez ok. minutę. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i smażyć mieszając przez ok. 1 - 2 minuty. Dodać ryż, sos sojowy i olej sezamowy, mieszając chwilę podsmażać.
WSKAZÓWKI

Oryginalny japoński sos teriyaki zawiera w składzie: 60 ml shoyu (japońskiego sosu sojowego), 2 łyżki mirinu, 2 łyżki sake, 1 i 1/2 łyżki drobnego cukru trzcinowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation