Kuchnia

dania mączne

Pieróg biłgorajski z kaszą gryczaną

Składniki:


1,5 kg ziemniaków
0,5 kg tłustego twarogu
0,5 kg kaszy gryczanej
3 jajka ( nie koniecznie)
1/2 l śmietany (najlepsza wiejska)
100 g smalcu
sól, pieprz



Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić, potłuc Na gorące ziemniaki wsypać suchą kaszę (nie gotowaną!!!). Dobrze wymieszać. Przykryć garnek. Odstawić w ciepłe miejsce - zostawić na pół godziny żeby kasza się zaparzyła.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Formę wysmarować masłem lub smalcem
Po pół godziny, kiedy ziemniaki trochę ostygną, dodać do masy śmietanę, jajka, ser biały - starannie pokruszony i stopiony smalec Całość dokładnie wyrobić. Posolić do smaku i popieprzyć.
Przełożyć do formy, dokładnie ugnieść w foremce , wierzch posmarować zimną wodą - wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 1,5h.

http://ciastko-joli.blogspot.com/2013/08/pierog-bilgorajski.html#
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation