Kuchnia

Mniama

Sernik na murzynku

Składniki:
Murzynek:
2 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. przegotowanej wody
1 margaryna
4 jajka
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
3-4 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg dobrej jakości białego sera
3/4 szkl. cukru
3 jajka
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
Murzynek: Do rondelka wkładamy margarynę, dodajemy cukier kakao i wodę i zagotowujemy cięgle mieszając. Z powstałej masy odlewamy 3/4 szklanki – zostawiamy na polewę. Masę lekko studzimy i dodajemy kolejno jajka, mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy.
Blaszkę (25x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia smarujemy cienką warstwą gęstej masy kakaowej.
Masa serowa: Ser przełożyć do miski, wbić żółtka, dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować na jednolitą masę, następnie do masy dodać pianę ubitą z pozostawionych białek, wymieszać łyżką do połączenia. Masę wylać na kakaowy spód, następnie na nią powoli i ostrożnie wykładamy pozostałą masę kakaową – ja to robię tworząc łyżką kleksy, które następnie staram się rozsmarować po powierzchni sera. Wytworzą nam się samoczynnie nierówności, które nadają uroki sernikowi.
Sernik pieczemy 1 godzinę 180 stopniach.
Polewa: Pozostawioną masę kakaową podgrzewamy (np. w garnku z gorącą wodą), aby się rozpuściła i polewamy nią przestudzony sernik. Posypujemy wiórkami lub kolorową posypką (jak kto lubi, można wcale).
Polewę można też wyłożyć no jeszcze gorący sernik i rozprowadzić, ale polecam ten pierwszy sposób.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation