Kuchnia

Małe co nie co!

Ciasto z Masłem Orzechowym i Karmelem.

Składniki na ciasto:
200 g masła
3 łyżki masła orzechowego (bez orzeszków)
4 jajka
200 g cukru kryształu
150 g jogurtu naturalnego
200 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Masło ucieramy na puch. Dodajemy stopniowo masło orzechowe i cukier. Ucieramy. Dodajemy jajka, następnie po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem i sodą. Na sam koniec dajemy jogurt naturalny i ucieramy całość do połączenia składników.

2 okrągłe formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy masłem. Wykładamy po równo ciasto, wygładzamy.

Wykładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygniecia.

Dodatkowo:
4 łyżki masła orzechowego
4 łyżki karmelu lub mleka słodzonego skondensowanego (gotowanego około 1,5h)
50 g orzeszków ziemnych solonych

Ganache:
100 g czekolady gorzkiej
4 łyżki mleka
Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, na małej mocy palinka lub w kąpieli wodnej.

Wykonanie:

Na pierwszy blat ciasta rozsmarowujemy 2 łyżki masła orzechowego, następnie 2 łyżki karmelu. Przykrywamy drugim blatem i powtarzamy czynność.
Całość polewamy ganache. Posypujemy orzeszkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation