Kuchnia

Małe co nie co!

Krajanka orzechowo kokosowa.

Składniki:
Foremka o wymiarach 18 cm x 25 cm

Kruche
320 g pszennej mąki
250 g masła
110 g cukru
50 g kokosowych wiórków

Nadzienie
1 puszka skondensowanego mleka, 400 g
200 g orzechów pekan
90 g kokosowych wiórków

Do dekoracji
50 g kokosowych chipsów
200 ml dulce de leche
kruche ciasto orzechowe

Nastaw piekarnik na 175ºC. Zmiksuj masło z cukrem. Dodaj mąkę i kokosowe wiórki i zmiksuj jeszcze raz do połączenia składników. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie ciasto na dnie formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20-25 minut. W tym czasie pokrój grubo orzechy. Wlej do naczynia skondensowane mleko, wsyp orzechy i odważone kokosowe wiórki. Wymieszaj składniki i wyłóż na podpieczony spód. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez 20 minut. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia. Wlej skondensowane mleko do małego garnuszka i gotuj przez 30 minut aż mleko nabierze złotego koloru. Polej ciasto gorącym dulce de leche i posyp kokosowymi chipsami. Odczekaj chwilę aż dulce de leche zastygnie i pokrój ciasto na kawałki.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation