Kuchnia

kuchnia

Hiszpańskie krokiety z szynką jamon (hisz. Croquetas de jamon) | Picantecooking
8-9 szt.
Składniki

1 mała cebula, pokroić w kostkę
30 g szynki jamon pokroić w kostkę
50 g masła
100 g mąki
500 ml mleka
Bułka tarta dla panierowania
Olej roślinny do smażenia krokietów
Sól do smaku
1) W rondelku rozgrzać masło i dodać cebulę, mieszając smażyć cebulę do miękkości.
2) Dodać szynkę jamon i smażyć razem kolejną minutę razem.
3) Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
4) Wlać mleko i posolić wszystko do smaku. Gotować stale mieszając, aż do zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia i pozostawić masę do wystygnięcia, która w procesie wystygania jeszcze bardziej zgęstnieje.
5) Z wystudzonej masy uformować krokiety i dokładnie obtoczyć w bułce tartej.
6) Na patelni rozgrzać dużą ilość oleju roślinnego i partiami wykładać krokiety. Smażyć partiami na umiarkowanym ogniu do złocistego koloru z obu stron.
7) Krokiety przełożyć na talerz pokryty papierowym ręcznikiem i wyłożyć kolejną partię na patelnię.
Krokiety podawać na gorąco i gdy są chrupiące!



Polecam ze zmielonymi orzechami laskowymi i serem pleśniowym, albo grzybowe. Doskonałe na zużycie resztek mięsa z rosołu.

Krokiety hiszpańskie mrożą się fantastycznie. Mrozisz je upanierowane (mąka - jajko - bułka). Najlepiej zawinąć każdego krokieta z osobna w folię aluminiową, potem już zamarznięte na kamień można rozwinąć z folii ale też niekoniecznie.
Smażyć bez rozmrażania. Na gorący olej wrzucasz po jednym, w takich odstępach czasu, żeby każdy kolejny zimny krokiet nie zdołał schłodzić oleju (ja zwykle smażę 5 sztuk, we frytkownicy o pojemności 1 litra, wrzucam krokieta co jakieś 10 sekund).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation