Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pierniczki świąteczne

Składniki:

0,5 kg mąki pszennej
30 dkg miodu
20 dkg cukru
10 dkg masła
1 jajko
40 g przyprawy do piernika
1 proszek do pieczenia

- Miód rozpuścić w garnku następnie dodać cukier, podgrzewać jeszcze ok. 5 minut co chwilę mieszając. Odłożyć do ostudzenia.

- Masło rozpuścić w garnuszku i wystudzić.

- Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać przyprawę do piernika, ostudzone miód i masło. Zagnieść wszystkie składniki tak aby ciasto było elastyczne.

- Nagrzać piekarnik do 180 stopnii.

- Odkrawać po kawałku ciasta i wałkować na średniej grubości placek. Wykrwać foremkami kształty. Jeżeli pierniczek ma być powieszonu na choince trzeba przed pieczniem zrobić w nim dziurkę np. słomką do napojów.

- Wykrojone pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 9 minut. Wystudzić przed lukrowaniem.

* Pierniczki można posmarować przed pieczniem żółtkiem z jajka, staną się po upieczeniu błyszczące.


Lukier:

1 białko
1,5 szklanki cukru pudru
pół łyżeczki soku z cytryny

- Białko ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i sok z cytryny dokładnie wymieszać. Przełożyć lukier do rękawa do zdobienia. Udekorowac pierniczki. Gdy lukier zastygnie można je ułozyć w pudełku z przykrywką. Smacznego ;-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation