Kuchnia

ciasta

Sernik na zimno z truskawkami

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI
sernik na zimno z truskawkami

Biszkopt:

3 jajka

3 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki mąki pszennej

6 łyżek cukru

½ łyżeczki proszku do pieczenia



Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodawać porcjami żółtka, cukier, oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Formę o średnicy21 cmwysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i piec około 35 minut w 180 ‘C. Kiedy ciasto ostygnie wyrównać nożem wierz ciasta.



Masa serowa:

½ litra śmietany kremówki

3 op. serków waniliowych

4 łyżki cukru pudru (można dodać więcej)

cukier waniliowy

3 łyżeczki żelatyny



Dodatkowo:

truskawki

galaretka truskawkowa



Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, stopniowo dodawać serki cały czas miksując, na koniec wlać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody, oczywiście żelatyna musi być troszkę przestudzona, mieszać tak długo aż żelatyna połączy się z serkami. Tak przygotowaną masę wylać na biszkopt (można biszkopt nasączyć dodatkowo herbatą) i wstawić do lodówki aby masa stężała. Po 2 godz. w lodówce na masie można układać truskawki, które zalewamy tężejącą galaretką i znów wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation