Inne

kuchnia wegetarianska

Lobio
LOBIO
(2 porcje)
1 średnia czerwona cebula,
1 spora marchewka,
1,5 puszki czerwonej fasoli,
3 łyżki drobno posiekanych orzechów,
2 duże ząbki czosnku,
1 łyżeczka octu winnego lub soku z granatów,
3 łyżki posiekanej zieleniny (kolendra, natka pietruszki, liście selera),
¼ łyżeczki pieprzu cayenne (można więcej),
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
szczypta suszonego cząbru,
sól i pieprz,
1 łyżka oliwy

Cebulę drobno posiekać. Marchewkę obrać, przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie w plasterki.
W rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i marchew, smażyć chwilę, aż cebula lekko się zrumieni. Wlać fasolę wraz z zalewą i 1 szklankę wody. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zieleninę, pieprz cayenne, paprykę w proszku i cząber. Gotować ok. pół godziny pod przykryciem, na niewielkim ogniu, aż fasola zacznie się rozpadać. Wówczas dodać orzechy i ocet winny (lub sok z granatów), gotować jeszcze kilka minut, a na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.

Podawać z pieczywem. Doskonałym dodatkiem będzie chlebek lawasz, ale zwykłe pieczywo też będzie OK.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation