Kuchnia

kuchnia

Francuski sos remoulade


W ubiegłym roku pokazywałam Wam, jak przygotować sos remoulade z Luizjany. Tym razem przyszła kolej na francuską wersję.
Najprostszy przepis zakłada wymieszanie majonezu z musztardą, ja jednak wzbogacam ten sos o kilka innych dodatków, dzięki którym jest jeszcze smaczniejszy.
Jest on troszkę podobny do naszego sosu tatarskiego.
Świetnie komponuje się z rybami i owocami morza a także potrawami na bazie jajek.


pół szklanki majonezu
1/2-1 łyżeczka gładkiej musztardy
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka octu winnego (lub soku z cytryny)
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka kaparów, drobno posiekanych
1-2 łyżki posiekanych korniszonów
sól i pieprz do smaku

Do majonezu dodajemy musztardę, ocet, zioła, kapary i korniszony. Czosnek drobno siekamy i rozcieramy z solą, dodajemy do reszty składników. Całość dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Czasem wzbogacam sos o dodatek pół łyżeczki ostrego chrzanu. Ten sos świetnie sprawdzi się jako dodatek do ryb i owoców morza a także do dań z jajek.

Sos do ryb i owoców morza


Czas przygotowania: 5 minut.
o piątek, stycznia 03, 2014
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation