Kuchnia

jedzenie

Pstrąg pieczony z masłem

4 niewielkie pstrągi (świeże)
pół kostki masła (prawdziwego 82% tłuszczu)
1 cytryna
sól
grubo mielony pieprz
świeży koperek
ząbek czosnku
kilka pomidorków koktajlowych

Wykonanie:

Masło rozgnieść z solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Z połowy cytryny wycisnąć sok, drugą połowę pokroić w plasterki.

Pstrąga sprawić, oczyścić, zostawić w całości razem z głową. Środek ryby grubo natrzeć przygotowanym wcześniej masłem, włożyć plaster cytryny i gałązkę koperku. Wierzch ryby obsypać solą i pieprzem i polać sokiem z cytryny. Odstawić na około 1 godzinę do lodówki, aby wszystkie smaki przeszły do mięsa ryby.

Rybę ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, obłożyć plasterkami cytryny i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 30-40 minut w temperaturze 200′. Podczas pieczenia masło rozpuści się i nada rybie przepysznego smaku i aromatu. Po koniec pieczenia na wierzch ryby położyć resztę koperku (koperek nie przypiecze się, a nada jeszcze większego aromatu rybie). Pod koniec dołożyć kilka przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych.

Pstrąg pieczony z masłem do przepyszne danie, które można zjeść samo bez dodatków lub podać z ryżem, ziemniaczkami pieczonymi i dowolną surówką. Tak samo przygotowanego pstrąga możemy upiec na grillu, zawijając go w folię aluminiową. Rybę na grillu pieczemy krócej (około 20-25 minut) i co jakiś czas obracamy.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation