Kuchnia

⇒ RÓŻNOŚCI z DOBREJ KUCHNI » ☕️ …✽

KURCZAK Z ŻURAWINĄ I ROZMARYNEM - składniki:
3 gałązki rozmarynu
60 g suszonej żurawiny
cytryna
4 łyżki oliwy
sól
pieprz
1/2 łyżeczki cukru
1 kurczak (1.7 kg)
600 g dyni hokkaido
KURCZAK Z ŻURAWINĄ I ROZMARYNEM - sposób przygotowania:
1/3 igieł rozmarynu i 1/3 żurawiny drobno siekamy. Sparzoną cytrynę kroimy w plasterki. Z jednego wyciskamy łyżkę soku. Przygotowujemy sos z 2 łyżek oliwy, soli, pieprzu, soku z cytryny i cukru. Oddzielamy skórę od mięsa kurczaka tuż nad piersią, tak by powstała "kieszonka". Napełniamy ją mieszanką żurawiny i rozmarynu. Mięso nacieramy oliwą z przyprawami. Nogi kurczaka związujemy sznurkiem kuchennym. Kurczaka kładziemy na blasze i pieczemy na dolnej półce piekarnika w 200 stopni (z termoobiegiem 180 stopni) przez 60-70 minut. Dynię kroimy na pół i wydrążamy łyżką miąższ i pestki. Miąższ kroimy w kawałki, a następnie dodajemy plasterki cytryny, 2 łyżki oliwy, pozostałe igły rozmarynu, sól i pieprz. Tak przygotowaną dynię układamy wokół mięsa po upływie około 35 minut od rozpoczęcia pieczenia. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodajemy pozostałą żurawinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation