Zwierzęta

ptaki, ptaszki i inne zwierzątka

zakąska z łososia z czipsami śledziowymi i kawiorem z cytryny - zakĄska z Łososia z czipsami Śledziowymi i kawiorem z cytryny - składniki:
200 g świeżego fileta z łososia bałtyckiego
30 ml śmietanki 30 proc.
4 małe ogonki śledziowe
20 g świeżych kurek
kilka kromek chleba tostowego
4+1 jajek
30 ml oleju
2 cytryny
2 g agaru
sól
pieprz
do dekoracji:
aronia
borówka
żurawina
mięta
zakĄska z Łososia z czipsami Śledziowymi i kawiorem z cytryny - sposób przygotowania:
Łososia umyj, osusz, drobniutko pokrój, dopraw do smaku solą, pieprzem i taką ilością śmietanki, aby otrzymać gładką konsystencję. kurki obgotuj kilka minut we wrzątku, odcedź i dodaj do łososia. cztery jajka ugotuj na twardo, przestudź, obierz i przekrój na pół, wyjmij żółtka (białka możesz wykorzystać do innej potrawy). kromki chleba maczaj w roztrzepanym jajku i usmaż na oleju, a następnie wytnij z nich okręgi. ogonki śledziowe usmaż na mocno rozgrzanym oleju. przygotuj kawior z cytryny: wyciśnij sok z cytryn, zagotuj, dodaj agar, wymieszaj i schłodź. za pomocą strzykawki wkraplaj sok z cytryny do zimnej wody, by powstały kuleczki. na chlebie tostowym ułóż łososia, do środka włóż ugotowane żółtko, a na wierzch chipsy śledziowe. podawaj z kawiorem z cytryny.pieczoną rybę podawaj z purée dyniowym, pianką pasternakową i emulsją ziołową posypaną ziarnami czarnuszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation