Kuchnia

SŁODKOŚCI

Tarteletki z cytrynowym kremem i beza

Skladniki na 6 sztuk:
Ciasto:
200 g maki
50 g cukru
120 g masla
sol

Masa:
4 zoltka
250 g slodzonego skondensowanego mleka
5 lyzek soku z cytryny
1 lyzka maki ziemniaczanej

Beza:
2 bialka
50 g cukru

Ponadto:
cukier puder do posypania

Make wsypac do miski, dodac cukier, szczypte soli, maslo w kawalkach i 2 lyzki zimnej wody, szybko zagniesc gladkie ciasto. Zawinac w folie przezroczysta i wlozyc na ok. 30 min. do lodowki.

Piekarnik rozgrzac do 180°C. Ciasto rozwalkowac cienko na posypanym maka blacie, podzielic na 6 czesci. Szesc foremek do tarteletek (z wyjmowanym dnem, o srednicy 10 cm) posmarowac maslem, wylepic ciastem. Przykryc tarteletki kawalkami papieru do pieczenia, na wierzch wysypac sucha fasole. Wstawic do piekarnika i podpiec przez 10 min. Nastepnie usunac fasole i papier, odstawic tarteletki do przestygniecia.

Zoltka ubic na puszysta mase. Wlac skondensowane mleko, sok z cytryny, dodac make ziemniaczana. Dobrze wszystko wymieszac. Mase wylac na podpieczone spody. Wstawic ponownie do piekarnika i piec przez ok. 15 min.

W miedzyczasie bialka ubic na sztywno, pod koniec dodawac stopniowo cukier, dalej ubijajac. Tarteletki wyjac z piekarnika, wylozyc na nie beze. Wstawic foremki ponownie do piekarnika, zapiekac jeszcze 5 min. Mozna przed podaniem posypac tarteletki cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation