Kuchnia

⇒ DANIE PIERWSZE ⇒ ZUPA » ☕️ …✽

Zupa z pieczonej papryki
Składniki
4 papryki (różnokolorowe)
pół marchewki
pół pietruszki
4 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
sól, świeżo zmielony pieprz
1 l bulionu
1 łyżka wędzonej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
Wykonanie
Paprykę oczyszczamy z ziaren i przecinamy na połówki, marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki. Warzywa umieszczamy na blaszce, układamy również nieobrane ząbki czosnku i całość polewamy olejem. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180ºC przez około 40 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 200ºC i pieczemy jeszcze 10 minut. Gorącą paprykę przekładamy do foliowego worka na kilkanaście minut, w ten sposób skórka odejdzie bez problemu. Obraną ze skórki paprykę oraz pozostałe warzywa przekładamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę, dodajemy do gorącego bulionu i gotujemy kilkanaście minut. Doprawiamy wędzona i ostra papryką w proszku, a także solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zupę podajemy na przykład z makaronem. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation