Kuchnia

zupy

Jednogarnkowiec z serc indyczych - Ogrodnik w podróży

Składniki :

1,5 kg serc indyczych ( mocno się kurczą więc ilość jest ok. )
1 duża marchewka
1 pasternak ( można zastąpić , dużym, korzeniem pietruszki)
1 mała cebula
3 ziemniaki średniej wielkości
1 łyżka masła
1/2 płaskiej łyżeczki kminku mielonego
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki cukru
sól , pieprz do smaku ( najlepiej użyć pieprzu ziołowego )
1,5 łyżeczki, mąki pszennej do zagęszczenia
100 ml śmietanki słodkiej 12 %
1 l wody
1 kostka bulionowa drobiowa ( lub własnej roboty przyprawa -susz warzywny )

Serduszka przekrawamy na cztery części i oczyszczamy z wszelkich skrzepów i innych obrzydlistw , płukamy i zostawiamy na sitku do odcieknięcia . Warzywa oczyszczamy i kroimy w drobna kostkę – tylko ziemniaki w większe kawałki ( takie jak serduszka ) . Serduszka podsmażamy chwilkę na maśle , aż zaczną się przysmażać , dorzucamy cebulkę , podsmażamy jeszcze około 5 minut . Następnie zalewamy wodą , wrzucamy kostkę rosołową i pozostałe przyprawy – dusimy pod przykryciem około 30 minut , aż serca zmiękną , co najlepiej sprawdzić organoleptycznie – czyli wydobyć jedno i ugryźć , jak się da wbić zęby , to można dołożyć pozostałe warzywa , łącznie z ziemniakami 😉

Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu , jeszcze jakieś 15 minut , o czym zagęszczamy śmietanką rozmieszaną z mąką ( można dodać wody , gdyby było za gęste , ale ostrożnie , bo wyjdzie zupa ) . Jednogarnkowiec, ma być średnio gęsty , chyba że ktoś woli inaczej 😉 Podajemy od razu lub dopiero drugiego dnia , kiedy po odgrzaniu jest jeszcze lepsze , a do tego idealna będzie chrupiąca świeża bułeczka … 😉 Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation