Kuchnia

*** domowe pieczywo

moje pasje: Chleb orkiszowy ze słonecznikiem na maślance


Składniki:
400g mąki pszennej typ 650
160g mąki orkiszowej typ 750
40g otrębów orkiszowych
250ml maślanki
250 ml letniej wody
35g drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
4 łyżki letniego mleka
2 płaskie łyżeczki soli
dwie garści ziaren słonecznika


wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozetrzeć z cukrem mlekiem i łyżeczką mąki. Odstawić na 10 minut by ruszył. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić bardzo dokładnie ciasto. Odstawić pod przykryciem do naoliwionej miski na godzinę by podwoiło swoją objętość.
Po tym czasie leciutko odgazować ciasto i przełożyć do natłuszczonej blaszki (12x34). Odstawić na 10-15 minut by podrosło.
Piekarnik rozgrzać do 240 stopni. Na jego dnie ułożyć naczynie z wodą a na środkowej półce ułożyć blaszkę z chlebem. Piec ok. 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temp do 200 stopni i piec kolejne 40 min. (do suchego patyczka). Jeśli chleb zacznie się zbytnio rumienić przykryć folią. Chleb jest upieczony gdy postukamy od spodu wydaje głuchy dźwięk. Upieczony chleb studzić na kratce. Smacznego :)


wykonanie thermomix:
Do naczynia wkruszyć drożdże, dodać cukier mleko i odrobinę mąki. 1 min/obr.2/temp.37 stopni. Odczekać 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić obr.interwał/5 min. Ciasto pozostawić w naczyniu na 40 minut. Po tym czasie wyrobić raz jeszcze 1min/obr.interwał.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej blaszki (12x34). Odstawić na ok. 20-30 minut by podrosło.
Piekarnik rozgrzać do 240 stopni. Na jego dnie ułożyć naczynie z wodą, a na środkowej półce ułożyć blaszkę z chlebem. Piec ok. 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temp do 200 stopni i piec kolejne 40 min. (do suchego patyczka). Jeśli chleb zacznie się zbytnio rumienić przykryć folią. Chleb jest upieczony gdy postukamy od spodu wydaje głuchy dźwięk. Upieczony chleb studzić na kratce. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation