Kuchnia

Kulinaria

250 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki (w porcjach 100 g + 100 g + 50 g)
100 g mlecznej czekolady, połamanej na małe kawałki
75 g jasnego cukru muscovado
85 g miękkiego masła
100 g masła orzechowego (typu 'crunchy')
1 jajko
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
100 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g dużych solonych fistaszków

W kąpieli wodnej rozpuścić 100 g połamanej gorzkiej czekolady. Wymieszać, wsypać do niej cukier, dodać masło, masło orzechowe, jajko, wanilię i dobrze wymieszać. Wsypać mąkę, sodę, proszek, połamaną mleczną czekoladę, kolejne 100 g połamanej gorzkiej czekolady i fistaszki. Wymieszać.
Na blachę wykładać czubatą łyżkę masy, spłaszczyć. Pomiędzy ciasteczkami zostawiać dużo miejsca. Mają być bardzo duże, mocno się rozlewają na boki podczas pieczenia. Pozostałe 50 g czekolady powtykać w ciastka.
Piec ok 10 - 12 minut w temperaturze 180ºC, aż na obrzeżach będą ciemniejsze.poczekać aż stwardnieją, około 5 minut. Studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation