Biżuteria

biżuteria

TARTA BANANOWO-ORZECHOWA – bez glutenu, jajek i cukru
Składniki:
(forma do tarty 24 cm.)
Spód:
3/4 szklanki kaszy jaglanej i gryczanej niepalonej - zmielonych na mąkę w młynku do kawy
1/4 szklanki migdałów
75 g masła
3 łyżki siemienia lnianego opcjonalnie, w celu mniejszego kruszenia
Wypełnienie:
3 banany
sok z 1/2 cytryny
garść rodzynek
Wierzch:
150 g orzechów włoskich
50 g masła
3 łyżki miodu
Kasze zmieliłam partiami w młynku do kawy. Migdały zmiksowałam na prawie mąkę. Jeśli używacie siemienia lnianego należy je zmielić w młynku do kawy i zalać 8 łyżkami wody i zostawić na chwilę (bez użycia siemienia lnianego ciasto na pewno będzie bardziej kruche, istnieje ryzyko, że za bardzo). Wszystkie składniki należy zagnieść z masłem w ciasto i odstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyjąć i wylepić nim formę do tarty.
Połowę bananów zgniotłam widelcem na papkę i dolałam do niej sok z cytryny. Drugą połowę pokroiłam w plasterki, dorzuciłam do papki. Wmieszałam też w powstałą masę rodzynki. Wyłożyłam do formy wyklejonej ciastem.
Masło rozpuściłam z miodem w małym garnuszku. Dorzuciłam lekko zmiksowane orzechy włoskie i dobrze wymieszałam. Orzechową masę wyłożyłam na wierzch tarty.
Piekłam w temperaturze 180 stopni około 40 minut, ale może wystarczy krócej, trzeba patrzeć kiedy spód zacznie się lekko brązowić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation