Kuchnia

Moje Ulubione Jedzonko

Syrop na przeziębienie cytryna, miód i imbir

'wskazany jest przy infekcjach górnych dróg oddechowych, przeziębieniach, grypie'

Profilaktycznie przyjmować po łyżce syropu a w trakcie choroby 3 łyżki dziennie. Syrop można również pić rozcieńczony z wodą. Zaleca się spożywać rano.

Składniki:
2 cytryny
2-3 cm korzenia imbiru
miód
Przygotowanie:
Cytryny umyć i sparzyć. Pokroić w cienkie plasterki. Jeśli są pestki należy je usunąć.
Imbir cieniutko obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki.
Słoiczek i nakrętkę umyć, wyparzyć i osuszyć.
Do słoiczka wlać 2 łyżki płynnego miodu układać na przemian plasterki cytryny i imbiru do wykorzystania składników. Całość zalewamy płynnym miodem 1 cm ponad powierzchnie cytryn. Słoik szczelnie zakręcić kilka razy przemieszać i włożyć na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie syrop jest już gotowy do spożycia.
Przechowywać 3 - 4 dni w lodówce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation