Kuchnia

słodkie conieco

Domowe wafelki mleczno-orzechowe a’la Knoppers

Potrzebujemy:

3 wafle
polewę czekoladową

Ponadto, do przygotowania mlecznej masy potrzebujemy:

1/4 szklanki mleka
1 łyżkę cukru
175 g miękkiego masła
1,5 szklanki mleka w proszku

Mleko z cukrem gotujemy w małym garnuszku cały czas mieszając. Po zagotowaniu, gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Masło wkładamy do miski i miksujemy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko i miksujemy aż masa stanie się gładka. Następnie dodajemy mleko w proszku i cały czas miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na jeden duży wafel nakładamy równomiernie mleczną masę i przykrywamy drugim waflem. (Możemy obciążyć czymś wafel do czasu nałożenia kolejnej warstwy.)

Do masy orzechowej potrzebujemy:

100 g masła
ok 200 g nutelli
1 łyżka gorzkiego kakao
100 g orzechów laskowych

Orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy pod przykryciem na niewielkim ogniu. Raz na jakiś czas mieszamy orzechy aby uniknąć ich przypalenia. Dzięki uprażeniu, brązowa skórka z orzechów, której chcemy się pozbyć, zejdzie z łatwością. „Obrane” orzechy siekamy ostrym nożem na bardzo drobne kawałeczki. Do miski wkładamy nutellę, kakao i masło i wszystko miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pokrojone orzechy o dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy masę na wafla i przykrywamy kolejnym.

Dużego wafla wstawiamy do lodówki i obciążamy z góry. W garnuszku z gorącą wodą rozpuszczamy polewę czekoladową. Gdy będzie idealnie płynna, wyciągamy wafla z lodówki i polewamy go czekoladą od strony mlecznej masy. Następnie wkładamy na 30 minut do lodówki. Gdy czekolada stężeje, bardzo ostrym nożem kroimy dużego wafla na mniejsze porcje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation