Kuchnia

*** COOKIES ***

Pierniczki z nadzieniem

Składniki
Na ok. 35 pierniczków:
- 2,5 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1/2 szklanka miodu
- 1/2 szklanka cukru pudru (dałyśmy 1/4)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka przypraw do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok 6 łyżek wody
- 1 łyżka kakao
Nadzienie:
- ulubione powidła, konfitury lub dżem (u nas marmolada wieloowocowa)
Lukier: (opcjonalnie)
- 1-2 szklanki cukru pudru
- ok 2 łyżki wody (powinien być bardzo gęsty)
Przepis
Wszystkie składniki przełożyć na blat i zagnieść ciasto, wodę dodawać stopniowo. Konsystencja ciasta zależy od miodu im bardziej płynny tym troszkę mniej wody wychodzi. Ciasto musi być lepkie. Kakao można dodać, ale nie trzeba. Ciasto podzielić na 2 w miarę równe połowy i każdą wałkować między arkuszami papieru pergaminowego (nie będzie lepić się do wałka, łatwo się zdejmuje i jest równe). Na jeden płat rozwałkowanego ciasta nakładać małą łyżeczką powidła. Układać je w takich odstępach aby dało się wycinać kształty. Ciasto dociskać aby dobrze się zlepiło (jak jest lepkie to zlepia się bez wysiłku). Wycinać foremką ulubione kształty. Układać gwiazdki na blaszce do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 15- 20 minut. Piekłam około 18, wszystko zależy jak duże kształty. Smacznego!
Źródło: Pierniczki z nadzieniem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation