Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Potrawka ziemniaczana z fasolką szparagową i majerankiem
Składniki:

1,5 kg ziemniaków,
3 cebule,
2 papryki czerwone,
0,5 kg żółtej fasolki szparagowej,
5 ząbków czosnku,
1/4 szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek,
zioła i przyprawy: pęczek zielonej pietruszki, czosnek niedźwiedzi, lubczyk, majeranek, papryka ostra, kurkuma, sól himalajska lub ewentualnie morska.


Przygotowanie:

Obieramy i myjemy cebule, ziemniaki, fasolkę i paprykę. Kroimy drobno cebule i układamy je na dnie brytfanki. Ziemniaki kroimy w "talarki" i rozkładamy równomiernie na warstwę cebuli.

1/4 szklanki zapełniamy oliwą, dodajemy: 4 kopiaste łyżeczki majeranku, 1-2 łyżeczki lubczyku, czosnku niedźwiedziego, nieco mniej soli, ostrej papryki i kurkumy. Uzupełniamy szklankę wodą, mieszamy, a następnie rozlewamy powstałą emulsję na cebulę i ziemniaki. Pod przykryciem dusimy przez ok. 10 minut.

W tzw. międzyczasie myjemy i obieramy fasolkę (kroimy na pół), paprykę (kroimy w większą kostkę), czosnek (przepuszczamy przez praskę).

Po upływie 10 minut dodajemy do duszących się warzyw fasolkę, po kolejnych 10 minutach paprykę i czosnek. Dusimy tak długo aż ziemniaki i fasolka osiągną oczekiwany stopień miękkości. Ja bardzo lubię warzywa al dente więc nie czekam, aż wszystko wygotuje się z rozumu. :-)

W trakcie duszenia się warzyw możemy dodać jeszcze odrobinę wody, a tuż przed końcem posiekaną natkę pietruszki.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation