Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

MIĘTOWE BEZY

Skladniki:
4 białka
szczypta soli
250 g cukru pudru + 1 łyżka
2 łyżeczki kropli miętowych Herbapolu (do kupienia w aptece) lub ekstraktu miętowego
kilka kropel zielonego barwnika spożywczego

Białka ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach dodając szczyptę soli. Muszą być naprawdę sztywne (najlepiej zrobić test odwracając pojemnik z nimi do góry dnem ;). Następnie dodawać partiami cukier (to bardzo ważne), po jednej łyżce, cały czas ubijając. Na koniec powoli dodawać ekstrakt miętowy i barwnik spożywczy (gdyby to rozrzedziło masę zbyt mocno, dodać jeszcze łyżkę cukru, ubijając).
Nałożyć do rękawa z ozdobną końcówką i wyciskać na blachę. Zostawiać między nimi nieduże odstępy - trochę jednak urosną.
Piec - tym razem wg mojego sposobu - w temperaturze 100ºC przez 2 h 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation