Kuchnia

Piękne słodkości

ciasto:

300 g mąki pszennej

200 g zimnego masła

100 g cukru pudru

1 jajko




Mąkę oraz cukier puder przesiać do misy robota. Dodać zimne masło i wyrobić łopatką do momentu powstania kruszonki. Dodać jajko i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię i schłodzić przez ok. 30 minut w zamrażarce. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt i przy pomocy szablonów wyciąć cyfry (każdą dwa razy) o wysokości ok. 21 cm. Nakłuć widelcem i piec w 190C przez ok. 15-20 minut na złoty kolor.
krem:

500 g śmietany 36%

500 g mascarpone

150 g cukru pudru

2 łyżeczki esencji waniliowej





Wszystkie składniki umieścić w misie robota i ubić na sztywno. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o okrągłym otworze i szprycować na każdą literę. Przykryć drugim blatem i wyszprycować resztę kremu. Gotowe ciasto udekorować świeżymi truskawkami, kwiatami, makaronikami itp. Przed podaniem schłodzić przez ok. 3-4 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation