Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

Tort malinowo czekoladowy z musem


Biszkopt:

* 3 jajka
* 2/3 szklanki mąki
* 2/3 szklanki cukru pudru
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżki oliwy
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



Masa malinowa:

* 500 g mrożonych malin
* 150 ml wody
* 1 galaretka malinowa



Mus czekoladowy

* 700 ml kremówki (30%) (użyłam marki Fine Food)*
* 250 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady Fine Food 50% kakao)*



Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (około 5 minut), a następnie dodajemy oliwę. Kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej tortownicy o średnicy 23 cm i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut, ale najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już suche.

Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

W tym czasie rozmrożone maliny (razem z sokiem) przekładamy do garnka z grubym dnem i dolewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy, aby żelatyna z galaretki się rozpuściła i odstawiamy do stężenia.

Masa malinowa w chwili wykładania na biszkopt powinna być na tyle zwarta, aby nie wypłynęła bokami i nie podtopiła ciasta. Ja wykładałam ją, gdy już konsystencją przypominała mus.

Tortownicę wstawiamy na około 15 min do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy warstwę czekoladowego musu.

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia (ja włożyłam ją na chwilę do lodówki)

Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej przestudzoną czekoladę. Miksujemy na wysokich obrotach aby składniki się połączyły a mus miał jednolity kolor.

Nie wolno do śmietany dodać zbyt ciepłej czekolady, ponieważ śmietana się zważy i cała masa będzie nie do odratowania.

Na lekko schłodzoną warstwę malinową wykładamy mus czekoladowy. Wyrównujemy i pozostawiamy w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.


*Produkty marki Fine Food dostępne są w Makro.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation