Kuchnia

placki

Przepis na placki z bakłażana

Składniki:
1 bakłażan - około 350 g
3 ząbki czosnku
2 średnie jajka
5 łyżek mąki pszennej
płaska łyżeczka soli

Do zrobienia placków z bakłażana potrzebujesz również tłuszcz do smażenia np. olej roślinny.
Z przepisu wychodzi około 12 sporych placków.

Bakłażana umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Możesz też użyć melaksera/maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką. Do miski z tartym bakłażanem dodaj pozostałe składniki - czosnek przepuszczony przez prasę, mąkę, jajka oraz sól. Całość dobrze wymieszaj.

Nagrzej patelnię. Dodaj łyżkę oleju. Rozprowadź go po patelni. Łyżką nakładaj pełne porcje i lekko je rozpłaszczaj. Po 1-2 minut placki przewracaj na drugą stronę. Powinny się ładnie zarumienić. W razie potrzeby zmniejszaj lub zwiększaj moc palnika.

Placki możesz kłaść na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by papier wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawaj je ze świeżymi ziołami oraz z jogurtem naturalnym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation