Kuchnia

PALEO

Deser – Panna cotta z musem malinowym

UTENSYLIA

mikser

szklanki lub foremki ok. 130 ml

sitko z drobnymi oczkami

gałka do ucierania ciasta

SKŁADNIKI

2 szklanki tłustego mleka migdałowegodobrej jakości

1 łyżeczka agaru

2 łyżki cukru kokosowego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub nasiona z 1 strączka wanilii

1 szklanka malin

PRZYGOTOWANIE

W małym rondelku wymieszaj mleko, agar, cukier i wa­nilię. Zagotuj, mieszając co jakiś czas. Gotuj jeszcze oko­ło 5 minut, odstaw z ognia i przestudź. Wlej do miski o wysokich brzegach i ubij pianę. Przelej gęstniejącą masę do szklanek. Szklanki wstaw do lodówki na mniej więcej godzinę do stężenia.

Tuż przed podaniem deseru maliny umieść w sitku i za pomocą gałki do ucierania ciasta przeciśnij z nich mus.

Wyjmij szklanki z lodówki, umieść na chwilę w miseczce z gorącą wodą i odwracając, wyłóż deser na talerzyk. Polej musem z malin.



Przepis pochodzi z książki "God Food. Boska kuchnia Malki Kafki."
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation