Kuchnia

atena

Porterówka - nalewka o smaku kukułek - Blog Ale Meksyk!


200 ml spirytusu
500 ml piwa typu porter (my używamy Żywca - nie jest to reklama, a jedynie sprawdzony smak, próbowałem z różnymi)
32 gramy cukru waniliowego (dwie małe torebeczki)
150 gram cukru zwykłego
łyżka stołowa cukru trzcinowego

Piwo wlej do garnka i lekko podgrzej. Temperatura sprawi, że piwo trochę straci bąbelki i nie będzie się tak pienić podczas wsypywania cukru. Temperatura sprawi też, że cukier szybciej sie rozpuści.

Jak podgrzejesz piwo, wsyp cukier, przy tym uważaj, żeby piwo nie wykipiało od piany. Dosyp jeszcze cukier trzcinowy i waniliowy.
Podgrzej jeszcze przez jakiś czas i mieszaj, żeby cukier dokładnie się rozpuścił w piwie.

NIE DOPROWADŹ DO ZAGOTOWANIA SIĘ!

Piwo jedynie ma bardzo mocno się podgrzać. Jak będziesz widzieć już tę granicę, że zaczyna bombelkować to wyłącz i odstaw do wystygniecia.

Jak roztwór piwa z cukrem ostudzi się, dolej spirytus. Pamiętaj aby piwo było zimne, inaczej spirytus odparuje. Dokładnie wymieszaj i przelej do butelki o pojemności 0.7 l.

Odstaw najlepiej na jakiś czas aby wszystko dobrze się przegryzło. Minimalny czas, jaki powinno odstać to około miesiąca, jednakże u mnie nigdy tego czasu nie dotrzymuje :) Jest bardzo dobra juz nawet po paru dniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation