Kuchnia

CIASTA, CIASTECZKA

MUFINY DYNIOWO ORZECHOWE



SKŁADNIKI:

3/4szkl mąki
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
½ szkl przecieru z dyni (ja użyłam takiego ze słika, który zrobiłam z dyni po haloween)
½ szkl brązowego cukru
1/3 szkl roztopionego masła
1 jajko
2 łyżki świeżo startego imbiru
½ paczki cukru waniliowego
¼ szklanki orzechów włoskich
3/4 łyżeczki cynamonu


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Suche składniki z wyjątkiem cukru wymieszać w misce.

2. Jajko ubić mikserem stopniowo dodawać cukier.

3. Do ubitego jajka dodać resztę składników i wymieszać niedbale łyżką.

4. Wkładać do foremek na mufinki po 1 łyżce ciasta.

5. Piec 20-25min w 180st.

6. Gdy chwilę przestygną można przygotować polewę: W kąpieli wodnej rozpuścić ¾ tabliczki białej czekolady z 3 łyżkami stołowymi śmietanki 30%. Gdy składniki połączą się w gładką masę, nakładać po małej łyżeczce na każdą mufinkę a na szczycie można umieścić dowolny orzeszek albo inną ozdobę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation