Kuchnia

bezglutenowe

1 kg skrobi ziemniaczanej nazywanej również w Polsce mąką ziemniaczaną
• 1 litr mleka roślinnego lub zwierzęcego
• 125 ml wody
• 160 ml mielonego siemienia lnianego (u mnie tłuste, zmieliłam sama nasiona)
• 250 ml łupin nasienna babki jajowatej (Plantaginis ovatae seminis tegumentum) zmieszanych z nasionami babki jajowatej (Mantaginis ovatae semen). Ja używam preparatu, który zawiera 2:1 łupin w stosunku do nasion i to świetne proporcje w tym chlebie to preparat o nazwie Ispagul
• 1 łyżka cukru
• 2 łyżeczki soli
• około 70 g świeżych drożdży

CHLEB BEZGLUTENOWY TANI – PRZYGOTOWANIE:

1. W garnku podgrzewam mleko z cukrem. Dodaję drożdże i rozcieram.
2. W dużej misce łączę wszystkie suche składniki chleba i dokładnie mieszam. Wlewam mleko z drożdżami. Miksuję. Na początku masa będzie rzadka, po kilkunastu sekundach zgęstnieje.
3. Zostawiam w misce przykrytej folią aluminiową i podziurawionej do rośnięcia na jakąś godzinę. Najczęściej stoi on u mnie w piekarniku z włączonym światełkiem, wtedy ma cicho ciepło i przytulnie ;)
4. Chleb można upiec w garnku żeliwnym, ale również w dużej formie chlebowej lub dwóch mniejszych też będzie świetnie! W każdym razie chleb przekładam, a właściwie przerzucam do garnka.
5. Zostawiam do rośnięcia na 20 minut.
6. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 250 stopni. Po 15 minutach zmniejszam temperaturę do 230 – 220 stopni. Piekę około 60 minut w 230 stopniach (jeśli są dwie mniejsze formy) lub blisko 2 godziny jeśli jedna większa. Chleb podczas opukiwania z każdej strony musi wydawać głuchy odgłos. Zwłaszcza od spodu!!!
7. Studzę na kratce i jak coś jeszcze zostanie, to na noc wstawiam do lodówki.
Po kilku godzinach chleb jest znakomity, pyszny, można kroić go cienko i się nie kruszy. Ale musi być zupełnie zimny przed krojeniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation