Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Codzienne Gotowanie: Szkockie placuszki - drop scones


2 szklanki mąki typu self-rising (jeżeli używacie zwykłej mąki dodajcie dodatkowo 2 łyżeczki proszku do pieczenia)
2 jajka
1 szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru (miodu, golden syropu)
1 łyżka oleju roślinnego

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Wbić jajka, wlać mleko i olej po czym wszystko dokładnie wymieszać, na jednolitą, gładką masę, ciasto powinno być gęste, półpłynne.
Patelnię dobrze rozgrzać i lekko natłuścić, nakładać po łyżce ciasta, tak aby powstały niewielkie placuszki. Smażyć do czasu aż wierzch placuszków będzie na wpół suchy i zaczną na nim pojawiać się otworki po uchodzącym powietrzu. Placuszki przewrócić i smażyć prze chwilę, aż druga strona będzie rumieniana.
Podawać z cukrem pudrem, miodem, ulubionym dżemem lub konfiturą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation