Kuchnia

słodko

Proste ciasteczka maślane

SKŁADNIKI NA CIASTECZKA:

ILOŚĆ: 1 blaszka

1 szklanka mąki tortowej
100 g masła, miękkiego
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy masło oraz ekstrakt i za pomocą siekaczki do ciasta kruchego, malaksera lub noża łączymy składniki. Następnie szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce. Za pomocą widelca wykonujemy na środku wgłębienie. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min. do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia, przekładamy do szczelnego pojemniczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation