Kuchnia

wypieki

Chałwowy Mazurek Wielkanocny

Kruche ciasto:
115 g zimnego
masła
150 g mąki
pszennej tortowej
80 g mąki
ziemniaczanej
1/2 łyżeczki
proszku do
pieczenia
70 g cukru
1 cukier waniliowy
Szczypta soli
3-4 łyżki
lodowatej wody
lub soku z
cytryny
Ponadto:
ok. 1 szklanka
domowego
dżemu
pomarańczowego
100 gr czekolady
gorzkiej
ok. 1/4 mleka
(3,2%) lub śmietany
kremówki (30%)
Sposób przygotowania:
Przygotowanie kruchego ciasta:
1. Wszystkie składniki ciasta
wkładamy do malaksera (bez wody).
Siekamy przez ok. 2 min.
2. Pod koniec, cały czas siekając,
wlewamy wodę lub sok, po 1 łyżce.
Powinniśmy uzyskać zwarte,
wilgotne ciasto.
3. Wyjmujemy ciasto na stolnicę,
formujemy kulę, lekko spłaszczamy,
zawijamy w folię spożywczą
i wkładamy do lodówki na 30 min.
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C.
4. Schłodzone ciasto wyjmujemy
z lodówki, kładziemy na oprószonej
mąką stolnicy.
Lekko rozwałkowujemy.
5. Foremkę do tart smarujemy
masłem i oprószamy mąką.
6. Formę wylepiamy ciastem.
Dno nakłuwamy widelcem, smarujemy
białkiem.
7. Pieczemy przez 15-18 min
do zbrązowienia brzegów.
Mazurek można
ozdobić płatkami
migdałowymi.
8. Upieczone ciasto wyjmujemy
z piekarnika i pozostawiamy
do wystygnięcia.
9. Na zimnym cieście rozsmarowujemy
najpierw dżem żurawinowy
a następnie dżem pomarańczowy.
10. Czekoladę z mlekiem
rozpuszczamy w kąpieli wodnej
lub w kuchence mikrofalowej.
Dokładnie mieszamy, żeby uzyskać
gęstą czekoladę.
Pozwalamy, żeby chwilę przestygła
a następnie wykładamy ją na dżem
i dokładnie, równo rozsmarowujemy
po całym cieście.
Pozostawiamy do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation